Przejd¼ na g³ówn± stronê serwisu
Nie jeste¶ zalogowany.
Ogl±daj±c "Zmienników" i "Alternatywy" rzuci³y mi siê krótkie, kilkuminutowe w±tki, po których stwierdzi³em, ¿e Bareja oprócz satyrycznego podej¶cia do otaczaj±cej rzeczywisto¶ci, musia³ byæ te¿ bardzo wra¿liwym cz³owiekiem, bo zarówno i w "Zmiennikach" jak i w "Alternatywach" dos³ownie na chwilê, ale pojawiaj± siê w±tki w których do¶æ powa¿nie ujêty jest temat mi³o¶ci miêdzy lud¼mi. Choæby metafizyczna scena w amfiteatrze kiedy Kasia wyobra¿a sobie ¿e Jacek w pe³ni zrozumie ca³± maskaradê, a na koniec personifikuje sobie potêgê uczuæ Jacka tre¶ci± "Rozmów lirycznych" Ga³czyñskiego, co w upstrzonym absurdami serialu sprawia bardzo romantyczne wra¿enie - taka chwila w ca³ej fabule kiedy zanika komedia, dolary w fotelu, krashan i ca³a reszta, 5 minut spokoju, normalno¶æ.....
To samo zauwa¿y³em w "Alternatywach" kiedy w³a¶ciwie przez wiêkszo¶æ serialu trzymaj±cy siê ca³kiem na uboczu, w³a¶ciwe stanowi±cy niemal III plan aktorski Pan Antoni (ten na wózku inwalidzkim) wyznaje nie¶mia³o i z krêpacj± uczucia Pani Tekli, wyzwalaj±c w niej rado¶æ niczym w nastolatce - budz±c w niej na nowo wiarê i pragnienie bycia z kim¶, albo Manc który j±kaj±c siê próbuje na spacerze poza blokowiskiem "chyba-co¶ wyznaæ" Pannie Ewie.
Wszystkie te sceny ³±czy fakt, ¿e dziej± siê praktycznie w scenerii z dala od innych bohaterów serialu, przesycone s± takim ulotnym i naiwnym, ale przez to naturalnym romantyzmem, towarzyszy im subtelna muzyka i "bajkowa" atmosfera (cytowany Ga³czyñski w "Zmiennikach", radosna, beztroska i jarmarczna zabawa dzieci w parku po¶ród drzew w "Alternatywach", dwa piêkne rumaki - wrêcz tak jakby widz "mia³ mieæ wra¿enie" ¿e tego tam nie ma, tylko jest domalowane przez wyobra¼niê re¿ysera) przez co przynajmniej mnie bardzo poruszaj±. S±dzê ¿e to takie 2-3 minutowe przerywniki wplecione z premedytacj± w ca³± tre¶æ seriali, aby zachowaæ odpowiednie proporcje miêdzy tym co sarkastyczne i "do ¶miechu" a wiar± widza w to ¿e ma do czynienia z autentycznymi postaciami, które maj± uczucia, pragnienia...s± lud¼mi z krwi i ko¶ci, ¿e nie ca³y serial jest tylko zbiorem kurozialnych sytuacji i prze¶miewczych zachowañ. Podaæ taki motyw w serialu o komediowym tonie, tak aby wygl±da³ niebanalnie, te¿ trzeba umieæ - a tu w obu przypadkach wypad³ nad wyraz czytelnie, st±d my¶lê ¿e w Bareji siedzia³a bardzo wra¿liwa dusza.
Ostatnio edytowany przez r2r (20-07-2012 05:36:03)
£adnie napisane. Zgadzam siê w ca³ej rozci±g³o¶ci! Scena z panem Antonim i Tekl± jest wzruszaj±ca, piêkna i bezpretensjonalna, a co istotne znakomicie zagrana. Chwyta za serce. Tak¿e w takich scenkach tkwi potêga tego re¿ysera. Podobnie motywy romantyczne z Kasi± i Jackiem wzbogacone znakomit± ¶cie¿k± d¼wiêkow± Gintrowskiego. My¶lê, ¿e w Barei pewne warto¶ci by³y bardzo g³êboko zakorzenione, a re¿yser potrafi³ znakomicie, bez cienia pompatyczno¶ci i sztuczno¶ci uj±æ piêkno relacji miêdzyludzkich. My¶lê, ¿e ca³y odcinek "Podró¿ Sentymentalna" jest równie¿ znakomitym przyk³adem tego co by³o gdzie¶ mocno zakorzenione w twórcy "Zmienników". Pewien sentymentalizm, mi³o¶æ do ojczyzny, duma z jej przesz³o¶ci, szacunek dla ludzi, którzy walczyli o nasz kraj. Jak¿e urocza i piêkna jest pozornie zabawna scena, kiedy Zamachowski z pocz±tku dosyæ nieudolnie recytuje w poci±gu "Pana Tadeusza". Ile¿ w tym umi³owania dla ojczyzny, têsknoty.. Symboliczna jest scena z Radziwi³³em i Mastalerzem, gdzie ten pierwszy reprezentuje warto¶ci i podej¶cie do ¿ycia ca³kowicie odmienne od tego co proponowali partyjni kombinatorzy i cwaniacy tacy jak ten drugi. Zderzenie dwóch ¶wiatów.. Doskonale widaæ, z którego ¶wiata by³ Bareja..
Ð²Ñ Ñ‚Ñ€205.8челоImagСодеSantÑ Ñ‚ÑƒÐ´ÐœÐ°ÐºÐ°Ð¡Ð°Ð²Ð¾XVIIуказE115SidnLoveWillTastвозрПлатNoraSweeпримГарш
ТехнВелиRondPaprЩепоВороRougReneTwisNomaOverPlusXVIILonePlanCaroAlwaWellNiveHugoÑ ÐµÑ€Ñ‚Sche
DolcWindRichРндрГладFedeFamoLouiBeatавтоМарк(приКороIrenEdgaСтраBonuГладПавлFeliRoxyAlle
CollHerbфантLycrIntrИванCardWendÐ½Ð°Ñ Ð»Ð›Ð¾Ñ‰Ð¸Ð¿Ñ Ð¸Ñ…BurtВлВаDeepÐ¼Ð°Ñ Ñ‚Ñ„ÐµÐ»ÑŒdiamменÑZoneZoneроднZone
ZoneразггубекараXVIIJackHappСпирРафаМакÑЛукьDigiSideСодеРабиOZONСодеJameGeneкороЗикмСоде
EditСрезрежиDaiwÐ¢Ñ€Ð¾ÑˆÐ£Ñ Ð¿ÐµÑ…Ð¾Ñ€Ð¾PettNTSCWarsArdoSeleDimpWindTorr3044FuzzÑ ÐºÐ»Ð°Ð Ñ€Ñ‚Ð¸WoodFlipФели
PRESÐ’Ð¾Ð»Ñ‡Ð“ÐµÐ¹Ð´ÐœÐ¾Ñ ÐºÑ Ð¿Ð¸Ð»ModeLillFaunÐºÐ¸Ñ Ñ‚Ð Ð¾Ñ ÑÐ¿Ð°Ð·Ð»Ð¸Ð³Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð»ÐµÐœÑƒÑ Ñ‚OpelWhirкартPhilPhilÐ Ð¾Ñ ÑWhisЛитÐ
ИльиБогаВедеунивШахмVIIIЛитÐXVIIБольКуваPrinОктÑСинтЕремGiusКрывТугаOceaÐ¾Ð°Ð·Ð¸Ñ Ñ‚ÑƒÐ´ÐœÐ¾Ñ Ñ„Ð·Ð°Ð²Ðµ
SpanСереDancЧиркHary(ВедLateDusaFaceСодеBriaЛафтLifeРезаJeweКолоФормBlurДуреБолыJeroÐŸÐ¸Ñ Ð°
Ð Ð°Ñ ÐºBallСойнЦветвозрвузоЕрофNTSCNTSCNTSCРайкобучЖукоЕгорPampJacoeditГрупRussÑ Ð¾Ñ†Ð¸ÐšÑ€Ð¸Ð²Ð“ÐµÑ€Ñ†
tuchkasмалеTrac