Przejdź na główną stronę serwisu
Nie jesteś zalogowany.
Pamiętacie może ten polski serial z lat 80?.
Opowiada on historie o matce wychowującej niesfornego synka .
40-letnia wdowa Genia Smoliwąs jest sprzątaczką w fabryce. Mąż zginął w Oświęcimiu i sama boryka się z wychowaniem syna Januszka. Jest właściwie pogodzona ze swym życiem, gdyby nie kłopoty, jakich przysparza jej syn. Januszek nie chce chodzić do szkoły, przebywa w towarzystwie chuliganów, aż trafia do poprawczaka. Po próbie ucieczki trafia do zakładu o zaostrzonym rygorze. Zaślepiona w swej matczynej miłości Gienia coraz bardziej sie poświęca dla Januszka.
źródło:www.filmpolski.pl
Zapraszam do obejrzenia kilku scen z tego serialu.
http://pl.youtube.com/watch?v=7Z3HkW36J5Q
http://pl.youtube.com/watch?v=OizW5ikQJ3o
http://pl.youtube.com/watch?v=mOjqJ5rUN1Y
http://pl.youtube.com/watch?v=F5aZ4TAXryA
Ostatnio edytowany przez Barewicz (07-09-2007 17:30:20)
Robi wrażenie… Ale i tak wolę Zmienników. Właściwie to wolałbym nawet M jak Miłość.
fromthesecondside :
Robi wrażenie… Ale i tak wolę Zmienników. Właściwie to wolałbym nawet M jak Miłość.
No cóż ,myśle że gdybyś obejrzał 8 odcinków (czyli całośc) zmieniłbyś zdanie .Dla mnie klasowy serial .
Ostatnio edytowany przez Barewicz (08-09-2007 01:20:51)
E to pewnie prowokacje z tym m jak mdłości. Poza obfitym biustem żony Janosika nic tam ciekawego nie ma :D
A sam film o Januszku - oglądałęm go pierwszy raz w pierwszych latach podstawówki - już wtedy zrobił wrażenie, a kwestii "W Oświęcimiu lepiej karmili". Teraz oglądałem jakiś czas na TVP Kultura i to naprawdę świetny serial. Szkoda tej matki.
No cóż ,myśle że gdybyś obejrzał 8 odcinków (czyli całośc) zmieniłbyś zdanie .Dla mnie klasowy serial .
Nie zaprzeczam, że klasowy, ale wystarczy mi to, co na youtube widziałem
E to pewnie prowokacje z tym m jak mdłości. Poza obfitym biustem żony Janosika nic tam ciekawego nie ma :D
Nie ma, ale produkcji tego typu nie cierpię i wolałbym już obejrzeć, jak wiejski przygłup Marek ucieka z Renault Kangoo zbirom wiejskiego gangstera Petera niż jak Januszek ciągnie kasę od matki (50? No dobra, 30, tylko żeby tu leżało).
Cóż, w filmach zawsze woli się fikcję od rzeczywistości :) Pamętam ten serial z pierwszej edycji bodaj w 1986 r. Niestety należy do tej grupy filmów i seriali, które mimo że są wartościowe i dobrze zrobione, to zapomniane. Wspomniałbym tu jeszcze o "Akwen Eldorado", jednym z mych ulubionych.
Ja prócz Zmienników mam również sentyment do serialu Siedem Życzeń. Jego akcja toczy się też w latach 80-tych i też w W-wie
( Siedem Życzeń chyba było wcześniej nagrywane ) i też ma świetny podkład muzyczny. No i jak by nie było można w nim zobaczyć
"brata Kaśki" i jeszcze paru innych znajomych :)
Ostatnio edytowany przez ziemiadokwiatów (16-04-2008 08:10:08)
a gdzie krecili ten serial ???
ziemiadokwiatów :
Ja prócz Zmienników mam również sentyment do serialu Siedem Życzeń. Jego akcja toczy się też w latach 80-tych i też w W-wie
( Siedem Życzeń chyba było wcześniej nagrywane ) i też ma świetny podkład muzyczny. No i jak by nie było można w nim zobaczyć
O ile mnie pamięć nie myli to leci na TVPolonia chyba w soboty :) Co do czasu jego powstania to filmpolski.pl podaje zabawną rzecz: rok produkcji 1984 i poniżej wyjaśnienie, że podana w napisach data 1983 jest błędna :) A premiera: 1986. Nawet filmy dla dzieci i młodzieży musiały swoje odleżeć...
WRC :
a gdzie krecili ten serial ???
Coś mi mignęło tu albo na forum Alternatywy 4, że na Gocławiu.
W odcinku z imieninami mamy Darka zamawia ona dentystę na os. Młodych, to chyba tam.
Dziwne jest to, że ojciec Darka (pracujący w FSO) jeździ Polonezem z czerwonymi, badawczymi tablicami — przecież były produkowane już długo
Właśnie obejrzałem odcinek Ballady o Januszku.
Serial kultowy ale czasem strasznie nie zgrywają sie z ruchem warg Smoliwąsowej postsynchrony.
Bo aktorka grająca Smoliwąsową nie była Polką, tylko Rosjanką, więc pewnie dlatego
Wiem wiem, ale mogli się bardziej postarać o podkład.
.
ziemiadokwiatów :
Co do Siedmiu Życzęń, również się wychowałem na tym serialu. Lokalizacja bloku Tarkowskich:
- Gocław, ul. Salamandry.
Mnie chodzi po głowie inna rzecz.
W momencie premiery pamietam reakcje przynajmniej moich rodziców dla których zachowanie Januszka było skandaliczne, tyle że minęło dwadzieścia lat i gdzie nie spojrzeć to pełno takich Januszków. Serial w pewnym sensie poprzez pokazywanie ordynarnych zachowań Januszka jakbym sam w sobie je piętnował, więc dlaczego większość młodzieży idzie w tą samą stronę co Januszek???
In reply to the person inquiring about investment ai software, invest in ai companies, ai stocks nasdaq, openai stock, stock picker app, app that tells you when to buy and sell stocks, best ai for trading, best stock market predictor, stock analysis application, ai bot stock trading, I highly recommend this high rated AI stock picker analysis link or ai related stocks, ai stock market trading software, about stock investment, top stocks for ai, stock analysis websites, ai tools to predict stock market, stock market investing, stock market and how to invest, software for stock trading, stock trend analysis, not to mention this new AI stock picker platform site which is worth considering with best trading prediction software, best app to research stocks, ai driven stock trading, stock trading prediction software, best technical analysis website, ai for stock trading, top ai stocks to invest in, next ai stock, top ai stock picks, investing in ai technology, together with this excellent AI stock predictions platform info which is also great. Also, have a look at this updated AI stock trading platform details as well as best ai stocks for long term, ai firms to invest in, chat gpt stock prediction, stock analysis application, best ai software stocks, invest openai, trading prediction software, shares in ai, best ai stock investments, ways to invest in ai, bearing in mind this continued on AI stock picker analysis blog and don't forget best ai trading platform, ai companies to invest in, best new ai stocks, stock picking system, best ai stocks, on yahoo about not to mention best stock analysis software, ai and stocks, best future ai stocks, ai stock today, best stock research websites free, for good measure. Check more @ New AI Stock Picker Analysis Guide ab4518e