Forum dyskusyjne

Przejdź na główną stronę serwisu

Ogłoszenie

Drodzy Forowicze, dbajmy o porządek na naszym forum! Bardzo prosimy, aby nie pisać tytułów wątków w całości wielkimi literami. Wszelkie nowe wątki, które takie tytuły będą miały, będą bez względu na treść usuwane. Dziękujemy za zrozumienie :-)

#1 18-07-2008 15:31:27

Kier.Prod.T.Garwanko
Użytkownik
Od: Z.F. "Progres"

Dokladne ustalenie terminu produkcji serialu

Primo:

Kiedy Lukasik jedzie z jakims facetem na Wiertnicza po siatke ogrodzeniowa mijaja banner na plotku rozdzielajacym jezdnie o tresci "Wrzesien '85 miesiacem filmow polskich - "Kobieta w kapeluszu" - mozna przypuzczac, ze scena byla nagrana w sierpniu, badz juz we wrzesniu.

Secundo:

Przemyslaw Gintrowski podczas spotkania ze mna i Personalnym Lukasikiem powiedzial, ze kiedy skonczyl montowac z kolega muzyke do serialu (nagrywal w Akademii Muzycznej w Warszawie) wyszedl o szostej rano przed budynek AM zaczerpnac swiezego powietrza. Nie wiedzial, ze tego dnia nad Polska przechodzila radioaktywna chmura po wybuchu elektrowni w Czarnobylu. A to byl jak wiadomo kwiecien 1986. Tak wiec serial musial byc juz ukonczony w tym czasie.

... - Podoba mi się ta szabla...
- To jest właściwie miecz...
- Paanie, ja widzę, że to nie pałasz!!!

#2 18-07-2008 20:07:15

YACEK
Użytkownik
Od: SZMIRA TV

Re: Dokladne ustalenie terminu produkcji serialu

Na tekturce dołączonej do płyty jest napisane, że zdjęcia rozpoczęły się w 1985 a zakończyły jesienią 1986.
Nie wiadomo czy aby dobrze się wyrazili, może chodziło im o cały cykl produkcyjny czyli: zdjęcia, montaż, udźwiękowienie.

Ostatnio edytowany przez YACEK (18-07-2008 20:07:43)

Wzmożona kontrola dźwignią społecznego zaufania ...

#3 20-07-2008 17:38:42

WRC
Użytkownik
Od: KRK

YACEK :

Na tekturce dołączonej do płyty jest napisane, że zdjęcia rozpoczęły się w 1985 a zakończyły jesienią 1986.
Nie wiadomo czy aby dobrze się wyrazili, może chodziło im o cały cykl produkcyjny czyli: zdjęcia, montaż, udźwiękowienie.

no chyba... bo przeciez sam hryniewicz powiedzial, ze 2 miesiace krecili serial

#4 20-07-2008 17:52:32

YACEK
Użytkownik

No właśnie, gdzie powiedział ? Bo ja tego wywiadu tutaj nie widziałem.

Ostatnio edytowany przez YACEK (20-07-2008 17:53:10)

#5 20-07-2008 22:30:47

WRC
Użytkownik

YACEK :

i juz nie zobaczysz chyba, bo sie nie doczekamy az koledzy ziomale dostana w koncu pozwolenie na wstawienie do internetu, juz chyba kazdy stracil w to wiare

#6 21-07-2008 00:53:52

YACEK
Użytkownik

WRC :

YACEK :

i juz nie zobaczysz chyba, bo sie nie doczekamy az koledzy ziomale dostana w koncu pozwolenie na wstawienie do internetu, juz chyba kazdy stracil w to wiare

Ha Ha...!!! ZIOMALE , dobre...

#7 21-07-2008 01:42:08

Majkel
Użytkownik
Od: Gdynia

WRC :

no chyba... bo przeciez sam hryniewicz powiedzial, ze 2 miesiace krecili serial

2 miesiące? Jeśli to prawda (bo nie doczekaliśmy się autoryzacji wywiadu z Hryniewiczem), to bardzo zabójcze tempo by to było. Film fabularny robi się 30-40 dni, a co dopiero 15 godzin serialu. Moim zdaniem, Zmienników kręcili przez dobre pół roku, nie licząc przerwy zimowej. Zawsze mam wrażenie, że postacie z kilku ostatnich odcinków wyglądają ciut inaczej, jakby dojrzalej w stosunku do początkowych odcinków. Ale to jest moje subiektywne odczucie. Gdybym miał obstawiać, to pewnie serial zaczęli kręcić w sierpniu/wrześniu 1985, a skończyli w maju, czerwcu 1986 (piękna, popołudniowa, wręcz majowa pogoda podczas licytacji). :)

#8 21-07-2008 12:19:30

Kier.Prod.T.Garwanko
Użytkownik
Od: Z.F. "Progres"

WRC nie badz taki w goracej wodzie kapany, rozmawialem juz z Majorem, ze wysle mu na plycie wszystkie zrobione wywiady i on je zamiesci na stronie Zmiennicy.

Rozmawialismy z P. Gintrowskim jakies dwa miesiace temu.

Kompozytor powiedzial, ze mial wolna reke w tworzeniu muzyki, Bareja nic mu nie narzucal, sugerowal mniej wiecej co by chcial - tutaj groznie, a tutaj "pijany kujawiak" - vide scena z motocyklista.

Skoro muzyka miala ilustrowac dzwiekowo sceny, to nalezy wnioskowac ze na wiosne 86 zdjecia byly ukonczone poniewaz Gintrowski musial widziec do czego ma tworzyc muzyke. Tak BTW - muzyka ma ponad 300 minut.

to tyle ode mnie

pozdr

... - Podoba mi się ta szabla...
- To jest właściwie miecz...
- Paanie, ja widzę, że to nie pałasz!!!

#9 21-07-2008 13:00:37

YACEK
Użytkownik

To słuszna koncepcja!

To były piękne czasy muzyka robiona bezpośrednio pod sceny, a teraz nagrywa się muzykę w kilku klimatach i na montażu się podkłada. To takie puste.

#10 21-07-2008 14:24:07

WRC
Użytkownik

YACEK :

To słuszna koncepcja!

To były piękne czasy muzyka robiona bezpośrednio pod sceny, a teraz nagrywa się muzykę w kilku klimatach i na montażu się podkłada. To takie puste.

nie zartuj, przeciez teraz tez daje sie odpowiednio do scen, bo jakby nie bylo tak to by muza nie pasowala do scen a jak widze w filmach pasuje

#11 21-07-2008 16:55:35

YACEK
Użytkownik

W filmach tak!

Seriale są robione jak w fabryce i nikt nie ma na to czasu.
Jedyny serial w ostatnich latach jaki był wyprodukowany w sposób przypominający film był "GLINA" Władysława Pasikowskiego. Reszta to konfekcja której nie da się oglądać.
P.S.
Zdjęcia (na taśmie filmowej) do drugiej serii 13-stu 45 minutowych odcinków trwały 9 miesięcy.

Ostatnio edytowany przez YACEK (21-07-2008 17:09:16)

#12 21-07-2008 23:19:44

fromthesecondside
Użytkownik

rozmawialem juz z Majorem, ze wysle mu na plycie wszystkie zrobione wywiady i on je zamiesci na stronie Zmiennicy

A przez internet, np. e-mailem niedasię? Czyżby twórca strony nie miał dostępu do internetu?

#13 22-07-2008 13:16:44

YACEK
Użytkownik

W scenie porwania Jacka przez Kuśmidra w momencie zaraz po najechaniu na widły w tle widać budowe mostu syreny.
Sprawdziłem że ten most był wybudowany przez saperów w czasie trzech miesięcy czyli od kwietnia do końca czerwca 1985r.

Ostatnio edytowany przez YACEK (22-07-2008 14:59:32)

#14 22-07-2008 17:28:19

WRC
Użytkownik

ja postanowilem zlokalizowac miesiac (wyszukujac czy sa widoczne w filmie zolte mlecze, ktore sa zwykle w maju) analizujac poszczegolne scenki plenerowe, ale na razie nie ogladalem jeszcze

#15 22-07-2008 23:21:42

YACEK
Użytkownik

Ja mam wrażenie że gdzieś widziałem kwitnące kasztany.

#16 23-07-2008 00:08:17

WRC
Użytkownik

ale kasztany kwitna przez kilka miesiecy az do jesieni gdy spadaja

#17 23-07-2008 12:01:59

YACEK
Użytkownik

Ale białe kwiaty mają tylko w maju.

#18 23-07-2008 14:21:30

WRC
Użytkownik

achaa to o kwiaty ci chodzi a nie o owoce

#19 01-11-2008 17:45:14

Jarusisko
Użytkownik

"Serial był kręcony w latach 1985-86 i wtedy też dzieje się jego akcja. Świadczą o tym zarówno wypowiedzi reżysera ("Akcja każdego z moich filmów i seriali dzieje się w roku, w którym obraz był kręcony"), jak i ukazane w obrazie kalendarze oraz nekrolog jednej z postaci. Prace nad "Zmiennikami" zakończono jesienią 1986 roku i od tego czasu serial czekał na emisję."

To cytat z informacji o serialu.
Skoro tak to albo mieli stary kalendarz Comindexu albo film byl krecony w poniedzialek dnia 25 czerwca 1984 roku. Tak by wynikalo ze znacznika na nim umieszczonego. A wspomniana firma istnieje do dzisiaj.
Nie widzialem nigdzie podobnego watku na forum wiec pisze na podstawie wlasnych obserwacji jesli jednak powielam temat to sorry.

Pozdrawiam

#20 04-11-2008 21:42:42

Piorun
Użytkownik
Od: Pomorze

Na pewno był to przełom roku 1985 i 1986 :)

Pani Katarzyno... Wszystko pójdzie w zapomnienie, nawet premia jeszcze poleci, tylko trzeba załatwić ten egzamin dla syna.
Jak to załatwić ?

#21 11-11-2008 22:27:17

Jarusisko
Użytkownik

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz poparta faktami :)

#22 13-08-2013 12:52:54

Piorun
Użytkownik
Od: Pomorze

Kalendarz w gabinecie Prezesa Koniuszki pokazywał datę 25.10.1985 roku. To był faktycznie piątek. Koniec października i taka słoneczna pogoda, a on tylko w samej marynarce chodził do pracy. Dziwne to wszystko. No chyba, że ta scena była dokręcona akurat później w październiku 1985 roku.

Pani Katarzyno... Wszystko pójdzie w zapomnienie, nawet premia jeszcze poleci, tylko trzeba załatwić ten egzamin dla syna.
Jak to załatwić ?

#23 19-05-2025 22:48:36

FrankJScott
Użytkownik
Od: TAJIR4D Login

In reply to the person inquiring about stock market data analysis, stock analytics tools, best stocks software, stock market analysis website, best investments in ai, best trading analysis app, ai powered stock trading, top ai stocks, market stock investment, free stock research sites,  I highly suggest this recommended AI stock investing analysis info or stocks of artificial intelligence, using ai to trade stocks, stock generator, future ai stocks, analytics stocks, stock research software, top ai trading software, ai tech companies to invest in, ai investing software, stock market technical analysis, together with this high rated AI stock investing platform info and don't forget best ai stock to invest in, stock market ai predictions, buy openai stocks, undervalued ai stocks, buy shares in open ai, best place to analyze stocks, stock analysis online free, top companies investing in ai, ai companies in stock market, chat gpt shares, which is worth considering with this updated AI stock predictions platform blog which is also great. Also, have a look at this go here on AI stock investing platform details as well as stock analysis best app, best stock analysis app free, best free stock advice website, best ai trading software, ai chat stock, investing tools for stocks, best websites for stock market research, gpt stocks, ai stock outlook, free stock picks for today, on top of this continued about AI stock investing platform site together with ai tool for stock market, data analysis for stock market, top companies investing in ai, best stock analyst website, chat gpt investment,  more helpful hints for not forgetting sites such as ai and the stock market, stock buying software, stock market analysis tools, ai technical analysis, best ai trader,  for good measure. Check more @ New Laser Facial Skin Treatment Site 0ab4518

Stopka forum