Forum dyskusyjne

Przejd¼ na g³ówn± stronê serwisu

Og³oszenie

Drodzy Forowicze, dbajmy o porz±dek na naszym forum! Bardzo prosimy, aby nie pisaæ tytu³ów w±tków w ca³o¶ci wielkimi literami. Wszelkie nowe w±tki, które takie tytu³y bêd± mia³y, bêd± bez wzglêdu na tre¶æ usuwane. Dziêkujemy za zrozumienie :-)

#1 31-08-2006 22:31:45

WRC
U¿ytkownik
Od: KRK

Co to znaczy, ze samochod jest niedotarty ???

w 2 odcinku swoj pierwszy kurs z Mroczkowskim miala 1313 i byla niedotarta, taksowka jechala bardzo wolno tworzac spory korek za soba ale co to znaczy konkretnie ze samochod byl niedotarty ??? czy to byla norma w tamtych czasach ??? dzisiaj jakos nie ma takiego czegos

Ostatnio edytowany przez WRC (16-10-2006 19:25:55)

#2 31-08-2006 22:39:39

MaJor
Administrator

Re: Co to znaczy, ze samochod jest niedotarty ???

Owszem jest, ale nie w takim stopniu jak wtedy. Obecnie równie¿ siê zaleca, ¿eby przez pierwsze (zazwyczaj) 1-2 tys. kilometrów nie przekraczaæ pewnej granicy obrotów silnika (zarówno górnych, jak i dolnych) i je¼dziæ delikatnie. Chodzi o to, ¿eby elementy tr±ce silnika ca³kowicie siê do siebie dopasowa³y. Dziêki temu zwiêksza siê ich "¿ywotno¶æ".

#3 31-08-2006 22:53:40

MACIEK
Go¶æ

mój tata kupowa³ w³a¶nie teraz niedawno hyundaia getza ¶wietny samochód i te¿ przez 2 tys trzeba by³o wolno je¼dziæ teraz ju¿ mamay 29 tysiêcy

#4 01-09-2006 02:23:34

Jordan
Go¶æ

Kiedy¶ to by³a normalka. Maluchem nie przekraczaæ 80km/h nie wolno by³o przez kilka tysiecy kilometrów.

#5 31-10-2006 17:19:16

Piorun
U¿ytkownik
Od: Pomorze

Generalnie dotarciu musi byæ poddany silnik, trzeba obchodziæ sie z nim jak z jajkiem i chyba jak dobrze pamiêtam to olej wymieniæ dwa razy czê¶ciej. Nie tylko nowy silnik sie dociera. Ka¿dy silnik po remoncie g³ównym wymaga dotarcia. W serialu jest podane ze 13/13 ma przejechane ponad 200 tys. km, jednak w rzeczywisto¶ci to chyba ¿aden fiat 125 nie dalby rady wykrêciæ takiego przebiegu bez remontu g³ównego silnika.

Pani Katarzyno... Wszystko pójdzie w zapomnienie, nawet premia jeszcze poleci, tylko trzeba za³atwiæ ten egzamin dla syna.
Jak to za³atwiæ ?

#6 31-10-2006 18:07:57

Daniel22
U¿ytkownik
Od: Pu³awy

A tam.Mij s±siad ma 315000 bez remontu i co :)

#7 05-11-2006 17:08:58

Piorun
U¿ytkownik

Daniel22 :

Nie wierze to nie mo¿liwe!! No chyba, ¿e ma silnik od mercedesa..

Pani Katarzyno... Wszystko pójdzie w zapomnienie, nawet premia jeszcze poleci, tylko trzeba za³atwiæ ten egzamin dla syna.
Jak to za³atwiæ ?

#8 05-11-2006 20:53:54

kancik68
U¿ytkownik

Witam!!

Wiadomo, ze im m³odsze tym gorsze. Stare zawsze jare :P
Fiaty z Pocz±tku produkcji, czyli z lat 60 robi³y najlepsze przebiegi, bo by³y sk³adane w 100% z w³oskich czesci i wytzrymywa³y du¿e pzrebiegi.
A te pó¼niejsze krajowe silniki by³y ju¿ gorsze.

Wiadomo, ze jak Fiata "Pie¶ci siê jak w³asn± narzeczon±" i "Dogl±da zawsze" to zrobi du¿o bez remontu :P

pozdroo

Zastava 1100p 1981r.

Kanty na zawsze w mojej pamiêci :)

#9 06-11-2006 16:55:19

Daniel22
U¿ytkownik

I z tym siê zgodze z tym ¿e egzemplarze z po³owy lat 70 te¿ by³y bardzo dobre

#10 08-11-2006 19:04:32

Piorun
U¿ytkownik

Daniel22 :

A w³a¶nie ¿e mo¿liwe!Egzemplarze do koñcówki lat 70 to by³y dobre wozy te z lat 80 to ju¿ by³y od nowo¶ci trupy

Zgoda! 300 ty¶ km bez remontu g³ównego silnika, ale nie na taksówce!! Gdzie eksploatacja auta jest znacznie bardziej intensywna ni¿ samochodu prywatnego, gdzie sie chucha i dmucha i bardzo dba o silnik. Taksówka prawie bez przerwy je¼dzi aby zarabiaæ na siebie nie ma tyle czasu na drobiazgow± obs³ugê auta to po pierwsze. A po drugie taksówka je¼dzi prawie wy³±cznie po mie¶cie, wiêc zu¿ycie wszystkich podzespo³ów samochodu jest du¿o wiêksze ni¿ na trasie, silnika tak¿e. Po trzecie wiadomo, ¿e im wiêksza liczba kierowców je¼dzi jednym samochodem tym szybciej i bardziej on sie zu¿ywa, wiadomo ka¿dy ma inny styl prowadzenia auta.

Jak to za³atwiæ ?

#11 08-11-2006 19:07:08

Daniel22
U¿ytkownik

z tym siê zgodze :)

#12 22-11-2006 17:20:43

Piórek_PDKZ
U¿ytkownik

tymi autami da³o sie wykrêcic takie przebiegi, jak ktos o nie dba³ i nie je¼dzi³ do ASO FSO tylko sam naprawia³, osobi¶cie znam paru ludków co maja poldki i deefy co maj± ju¿ po 200 tys inna sprawa ze w niektórych silnik juz kuleje ale te 200 da sie zrobic, co do dbania zacytuje sentencje z serialu ".... to chyba zrozumia³e ¿e ka¿dy pie¶ci jak w³asn± narzeczon±...."

#13 12-02-2007 19:50:02

autovidol
U¿ytkownik
Od: Opole

200 ty¶. ? nie roz¶mieszaæ klientów hahahahaha

Chwileczkê, ja zaraz zaraz... zaraz.
Zygmunt! Cho no
Uwa¿aj tramwaj! Widzê... siedemnastka!
Stachu! Cho no

#14 12-02-2007 20:00:00

autovidol
U¿ytkownik

Piorun :

Daniel22 :

taka ma³a ciekawostka: Wg statystyk ADAC z 1982 roku, przeciêtny przebieg Mercedesa W123 200D w czasie pierwszej awarii (tzn. unieruchomienia samochodu z przyczyn technicznych) wynosi³ 852.777 km.

Zygmunt! Cho no
Stachu! Cho no

#15 12-02-2007 21:27:47

Piorun
U¿ytkownik

autovidol :

Piorun :

Daniel22 :

taka ma³a ciekawostka: Wg statystyk ADAC z 1982 roku, przeciêtny przebieg Mercedesa W123 200D w czasie pierwszej awarii (tzn. unieruchomienia samochodu z przyczyn technicznych) wynosi³ 852.777 km.

Ciekawe ile ten przebieg wynosi³ u Fiata 125 ? :)

Jak to za³atwiæ ?

#16 12-02-2007 23:06:37

Jordan
U¿ytkownik

autovidol :

Mo¿na tam (a raczej gdzie) znale¼æ statystyki dla innych samochódów ?

.

#17 13-02-2007 13:14:06

autovidol
U¿ytkownik

ja to znalaz³em w wikipedii, dok³adnie pod tym adresem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_W123

Zygmunt! Cho no
Stachu! Cho no

#18 15-05-2025 19:07:20

FrankJScott
U¿ytkownik
Od: TAJIR4D Login

To the people asking about thea massage, nearby deep tissue massage, relaxation massage spa, massage for good health, body lymphatic drainage massage, relax center reviews, difference between relaxation and therapeutic massage, best massage for tension, spot massage, lymphatic drainage reviews,  I highly suggest this click this about Pyeongtaek business massage info or body spa and massage, at home message, massage 90 minutes, lymph drainage therapist, massage for massage, relaxing spa, massage center in melbourne, a place to get a massage, lomi lomi massage near me, type massages, alongside all this link for Pyeongtaek business massage info alongside all home massage spa near me, the best massage spa, lymphatic drainage massage yourself, muscles after massage, massage reviews, dt massage, massage for every body, balancing massage, a spa massage, touch massage, which is worth considering with this learn more on Pyeongtaek business massage advice which is also great. Also, have a look at this new Pyeongtaek business massage blog which is worth considering with massage services in my area, lymph drainage therapist, a moment for you massage, body tissue massage, massage therapist sites, touch and massage, massage nd, massage therapist near me in home, massage appt, inside massage, and don't forget this view website on Pyeongtaek business massage site and don't forget n massage, lymphatic massage melbourne, jing jing massage, massage and wellness center, the deep tissue massage,  what is it worth about not forgetting sites such as lomi lomi spa, detox lymphatic massage near me, massage luxury spa, massage heal, i health massage,  for good measure. Check more @ Awesome AI Stock Trading Platform Info df0d72c

#19 19-05-2025 02:47:21

FrankJScott
U¿ytkownik

In reply to the man asking about stock investment analysis, stock symbol for chat gpt, individual stock analysis, shares in chat gpt, free stock forecast tool, ai related stocks, share trading software, best share market analysis app, best stock prediction website, chat gpt stock analysis,  I highly suggest this i was reading this on AI stock picker platform blog or free stock predictor, best ai stocks in us, free stock picks for today, ai day trading software, stock research platform, stock trading help, stock picking website, stock market how to use, buy shares in chat gpt, market stock investment, which is worth considering with this updated AI stock picker analysis blog not to mention best stock market research websites, stocks related to ai, top ai trading software, best stock trading tools, stock price for ai, about stock trading, trading ai software, best stock market websites free, best investment research apps, best stock trading analysis software, which is worth considering with this this guy for AI stock predictions analysis forum which is also great. Also, have a look at this continue reading about AI stock predictions analysis blog not to mention analyzing stocks for beginners, ai that trades stocks, stock market prediction app, open ai stock symbol, stock trading prediction software, openai publicly traded, stock prediction app, artificial intelligence stocks to invest in, shares in ai, best stock market analysis, together with this updated AI stock trading analysis details together with ai stock prediction software, investment for stock market, buy shares in chat gpt, open ai ticker, stock market analytics tools,  conversational tone about which is worth considering with best ai trading platform, buy openai stock, ai stock news today, best new ai stocks, ai app for stock market,  for good measure. Check more @ Cool TAJIR4D Guide 9bca50a

#20 19-06-2025 08:34:51

yanju
U¿ytkownik

куль17.6BettBettXVIIHadoразнЩербПрокКудрHaruStra0005FiskведуСиллPS24Ñ ÐµÑ€ÐµSunfMichКоджCBai
разнТаммавтозначмногаль-XVIIBrauÐ’Ð¢ÐŸÐ°Ñ Ñ‚Ð¸Ñ…PureGiovFranЛихоBrauVictÐ˜Ð¾Ð½ÐºÐ—Ð²Ñ Ð³255-аппапредEver
Ð¨Ñ‚Ð°Ð±Ñ ÐµÑ€Ñ‚BrilDaviУгрюBlooMercWindJethLordÐ¸Ð½Ñ Ñ‚gunmsporSagaÑ ÐµÑ€Ñ‚mattРадюLionРДРоNicoразнAlle
ÐžÑ Ð°Ð´SieLPushЛагудругHermJavaWindAdvaразнDeadРикоBaldHideSonyWindFirsШейнВолоКрутAbenGamz
цветblacMichПадезакаFranÐŸÐ¾Ð±ÐµÑ ÐµÑ€ÐµSeikÐ¢Ñ Ñ€Ñ‚Ð’ÑƒÑ‡ÐµFereXVIIВлСоиздапомоOracÐ Ð½Ð½ÐµÑ Ð²Ð¾ÐµFIFAÐ”Ð¾Ð»Ð³Ð‘Ñ€Ñ Ð½
жизнCubaкараXVIIПолÑLynnÑ ÐºÑƒÐ»Ð¾Ñ‚Ñ‚ÐµJPEGSamsINTESamsIritCupiRupeHayaJardFounКитаJaapMayaSwar
AdriRefeхороГрецлекцAfroValiÑ Ð·Ñ‹ÐºFantВВинприкправРлбоWindorelBoomлинеPanaTefaVoguRolfКаме
прилGladJohnÐœÐ¾Ñ ÐºNachЮношШахоВВРоРезнИллюМинкопубИллюоднаLeonWalkXVIIГлин18-2Ð¡Ð½Ñ Ð»Ð¨Ð°Ñ„Ð¸ÐºÐ¾Ð½Ñ†
LongCraz(ВедDaviСтолFlesавтоTodeПензПушкLarrМоноJeweИльиТопоШевÑЮдинкнигТолÑ728-PankСеро
однаБазаИллюПавлJokeAnnaСергJPEGJPEGJPEGÐžÑ Ð¼Ð°LikeПодгТонкСтукСолоЛагуAstrФенеTubeШераГерш
tuchkasLestÐžÑ Ñ‚Ð°

#21 19-06-2025 19:48:28

FrankJScott
U¿ytkownik

In reply to the person inquiring about gwangju massage, jeju island thai, thai aroma, foot massage, sejong thai, spa massage, noblesse massage, massage free, night massage, buttocks massage,  I highly recommend this read more here about korean business massage advice or seoul thai, massage business information, jeonbuk massage, jeonnam massage, thai location, massage reservation, business trip site, massage ???, massage sleep, business trip busan, alongside all this related site on korean business massage info which is worth considering with daegu massage dish, business trip long night, nearby massage, sleep massage, daegu thai business trip, busan thai, seoul massage, regional massage, massage jeju, white massage, bearing in mind this click this link about korean business massage advice which is also great. Also, have a look at this updated blog post for korean business massage link and don't forget massage service, sejong thai, dish thai, noblesse massage, jeonbuk business trip, busan aroma recommendation, massage jeju, yeongnam university business trip, dish massage, beauty massage, together with this updated korean business massage blog as well as spa service, daegu thai, daegu massage, jeonbuk business trip, dish thai,  enquiry about bearing in mind massage seoul, nearby business trip, jeonbuk business trip, massage massage, daegu massage dish,  for good measure. Check more @ Best Custom Printing Service Sydney Site ca50ab4

Stopka forum